Sukuperimmee pukkoo pintaa

Nyt rupes kuulkoo pukkoomaan tuota savommuan kieltä ulospäen. Oon tuossa par päevee ollunna käätäntöö harjottelemassa nuitten opiskeluitten takia ja niistä kirjottelu on suanu kirjakielkiintiön tääteen. Nyt pittää suaha sannoo jottaen ihan omalla murteella. Mutta en sano iäneen, tuo pentu ee tykkee kumminä alan oekeen huastammaan.

Uutisvuojossa sanovat eelen jotta savon murre ee oo saeraus. Siinoli par suomenruotsalaesta mukana ja nekös sae aekamoesta ryttyytystä. Anteeks vuan, kaekki älleet hurrit, se miäritelmä teestä pit aeka hyvin paekkasa. Pittää sitä jonnii verran kuitennii ommiisa puolta pittee. No toellaan, jokkaine suap olla mittee mieltä tahasa ja huastoo mittee haluvvaa. kuha ee keettään lookkoo. Mulla taetaa kyllä itelläin olla jottii ylypeyven ja huumorintajuttomuuven synnit syntilistalla jonnii netissä tekemänj syntitestin mukkaan.

Nuita neeleetä en oo tässä piässy paljo tekemmään. Uuvet mallit ja kaekki semmoset pyörii piässä eekä oekeen vanahoja jaksas lopettoo kun tekis jo miel alakoo uutta tekemmään. Ostin joskus par viikkoo sitte kymmenisen kerree Seehtemmee Veljestä, kun tarjooksessa ol kymmenen kerree aa kaks yheksänkymmentä. Niiton kuus tummoo ruskeeta ja neljä vaaleempoo. Suattas niistä tulla vaekka villatakki ja tuosta vaaleemmasta vaekka polero. Ja ne vanahemmattii langat oottaa puikoelle piäsyä. On se hyvä jotta immeesellä on kiireetä, ee piäse jooten olemmaan. Aenakkii piässä pyörii koko aejan tekkeellä olevat ja tekemättömät hommat.

Kohta alakkaa tuas kirjakiel maettoo ja piäsen jatkammaan oppimispäeväkirjoo, taekka joovun pikemminnii.

Se piäkallopipo ee taennu tuolle pennulle kelevata, jäe etteesen hyllyn piälle. Vuor siihen pitäs laettoo, jottee alakiänteen saama näkys niin selevästi. No mittee tästä opimme: samat mokat tehhään aena uuvestaan elikkä myö ee opita.

Tiijän jotta savon kielen lukeminen ja ymmärtäminen on vaekeeta, mulle itellennii. Jos lukija on piässy tänne asti iliman nuamanviäntöjä ja vielä jottai tajunnutki, niin onnittelen: sulla on aeka luja luonne. Jos jottai jäe epäseleväks tae muuten ilimeni sekavvuuskohtaaksia, en ota siitä vastuuta.

Kommentit

Anonyymi sanoi…
Luja luonne ja itellä myös etelä-savolainen tausta :)
Anonyymi sanoi…
Luin loppuun :).

Toi raumangiäl on mnuut likel, mut gon en ossa sitä gunnoll (enä) ni anta ol ny täl kertta.
Erja sanoi…
Joo, suattaa sitä pärjätä mualimalla muutennii kun suommee ja saavvoo puhumalla. mukavvoo se on tuo raamankielkii
Anonyymi sanoi…
Ihana lukee murrekirjotuksii. Sitä pääsee melkeen kuunteleen toisen puhetta vaikka vaan lukee. Niinko eläytyy siihe. Mä puhun vaa tällästa tylsää tavallista puhekieltä=o( Mutta luin loppuun asti ja oikein mieleellään!
Anonyymi sanoi…
Jo vain! Ka passoopa sitä savon kielellähii huastella. Itekiin oon tuolta savonmualla syntyny ja puolet elämästäin siellä asunna. Nykysin kuitenniin tuo savolais-karjalainen puheenpars on tutumpoo. Se kun on tuo murre tiällä joenkaupunnin seutuvilla.
MysteryKnitter sanoi…
No joha on tekstii! Mut eihässe mittää tee. Meinaan vaa että kyllähän meikä kässää mistä tosson kyse. Joo...Mä oon Pohjanmaalta itte. Kivvaa on lukkee tota savolaismurretta...Piä vaan puikot liikkeessä.
Anonyymi sanoi…
Kiitos tästä postauksesta! Tulin nii hyvälle päälle ku luin sun jutun. Aivan ihana lukea murrekirijotuksia, vaikka en ite osaakkaan savua puhua. Mää oon Oulusta. Pitäs kokkeilla joskus itekki kirijottaa ihan murteella, ei nimittäin taija olla ihan heleppua nuin äkkiseltään.
Erja sanoi…
Voe, oekkeen paljo kiitoksia kaekista kommenteista. On se mukavvoo, että vielä ossoo immeiset puhua suomen er murteita eekä vuan kaekki sammoo tolokkoo. Mutta yks sanonta minnuu ärsyttää: lähettään liikenteeseen. Männä viikolla kuulin sen yhessä seminaarrissakkii ja vielä rohvessoriroovan suusta puhujapöntössä.

Niin kun nuoruuvessain yks poeka mulle sano: lähettään lähettään, vuan mittee se letskou tarkottaa.
Anonyymi sanoi…
Selevisin loppuun asti, mutta mää oonki pohojammaalta....-Nonna_